FAQ

Waarom een krullen kapper?

Krullen knippen heeft een hele andere techniek dan normaal knippen. En daarom is het heel belangrijk om je krullen goed te laten verzorgen, knippen en stylen bij een echte krullenspecialist, omdat die precies weet wat de juiste producten zijn, hoe je volume krijgt en welke styling het beste bij jouw krul of slag past. 

De producten die worden gebruikt zijn zonder sulfaten, siliconen, parabenen en bevatten vaak natuurlijke ingrediënten die de krullen bevorderen en op de juiste manier voeden zodat ze meer worden geactiveerd, gedefinieerd en mooi glanzen. 

Hoe vaak moet je je krullen wassen ?

Als je de juiste producten voor je krullen gebruikt, is 1 keer per week wassen met shamppo voldoende. Tussen door kun je het natuurlijk wel co-washen of spoelen met water.

Je haar hoeft ook niet altijd schoon te worden van shampoo. In plaats van een shampoo kan je ook een cleansing conditioner gebruiken.

Zo voorkom je dat je haar zijn natuurlijke oliën verliest waardoor je haar alleen nog maar pluiziger en droger kan worden.

Eén of twee keer per week is dan ook meer dan genoeg!

Let wel erop dat je een sulfaat en parabeen vrije conditioner gebruikt.

Hoe vaak moet je je krullen wassen ?

Helaas is er niet één antwoord op de vraag hoe vaak je per week je haar moet wassen. Net als dat de curly girl methode routine voor iedere krullenbol anders is, is dit onderdeel dat ook. Daarom is het belangrijk om je eigen haar goed te analyseren. Doe dat op basis van de volgende factoren, en je hebt je antwoord!

JE HAARTYPE

Je haartype bepalen is een van de eerste en belangrijkste stappen in het leren kennen van je krullen. En dat zegt ook meteen veel over hoe vaak je je haar moet wassen. De Curly Girl Methode gaat uit van een onderverdeling in wavy, curly en coily. Over het algemeen geldt: hoe meer krullen, hoe minder vaak je het wast. 

  • Wavy haar kan soms na één dag al vettig aanvoelen. Toch kun je het wassen beter uitstellen tot minimaal één keer per 2 à 3 dagen. Experimenteer eens met co-washing, dat houdt in dat je je haar met conditioner wast in plaats van met shampoo. Afhankelijk van je hoofdhuid kan je haar hierdoor na de eerste paar keer juist vetter lijken, maar daarna neemt dat af. En anders biedt droogshampoo de uitkomst.
  • Curly haar kan gemakkelijk één keer per week gewassen worden. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen.
  • Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week, en als het niet vies aanvoelt nog liever één keer per 2 à 3 weken. Om je haar tussen de wasbeurten een refresh te geven, kun je co-washing proberen of je haar wassen met alleen met water.

 

 

Wat is scrunchen?

Wat is scrunchen nou eigenlijk? Scrunchen is een manier om meer volume te creeën en om je krullen te stimuleren. Je laat je haren op de kop naar beneden hangen, houd dan beide handen onder je haar, vang het haar op en breng het haar dan zo ver mogelijk naar je hoofdhuid en kneed  stevig in je krullen. Herhaal dit meerdere keren en op verschillende plekken.

Door met een katoenen t-shirt, hydrofiele doek of microvezel handdoek te scrunchen in het haar haal je een groot deel van het vocht eruit en zul je zien dat de krullen al veel beter erin zitten.

Als je er vervolgens verzorging producten inbrengt en weer schruncht dan zorg je er voor dat het verzorgings product extra goed door dringt in het haar. Ook het stylings product kun je er in schrunchen om de krullen goed te definieren.

 

Scrunch out the crunch

Dan heb je nog de " Scrunch out the crunch " en dat is wanneer je je haar helemaal hebt droog geföhnt en de gel hard is geworden. Dan ga je opnieuw je haar scrunchen om het haar uit de "cast" te halen ( de cast is het harde laagje gel om je haar heen ) om zo mooie zachte maar toch stevige krullen te creeëren

 

Wat is de CG methode ?

De afkorting CG staat voor Culry girl, maar dit is uiteraard niet alleen voor curly girls. Het is een methode waarbij je alleen producten gebruikt die geen sulfaten, siliconen, minerale oliën en bepaalde alcohol bevatten. Veel van deze ingredienten drogen je haar uit. 

Krullend haar heeft meer vocht nodig dan steill haar, daar is de CG-methode ontstaan voor en door mensen met krullen, dit betekend niet dat mensen met steil haar hier geen baat bij kunnen hebben. Sterker nog, het zou ook nog kunnen dat je denk steil haar te hebben, maar door de CG- methode toe te passen op je haar er achter komt dat je krul of slag blijkt te hebben ( in mijn geval dus, na 25 jaar er achter gekomen dat ik zelf slag heb) Het vermijden van slechte ingrediënten in producten is natuurlijk goed voor elk haartype.

Als je eenmaal de methode begint is het belangrijk om dit te blijven toepassen, om dat als je het niet volledig gebruikt, dan werkt het niet.

 

Hoe verzorg en style ik mijn krullen?

Wanneer je krullend haar hebt is het belangrijk om een goede was en stylings routine te hebben voor je haar. 

Krullend haar heeft nu eenmaal wat meer verzorging en aandacht nodig dan steil haar, als je het tenminsten minder pluizger, voller en gezonder wilt hebben.

Het is alleen nog belangrijk om er achter te komen hoe je dit precies doet en wat het beste voor jou werkt. Hieronder leg ik het allemaal uit.

 

Hoe begin je ?

- Voordat je begint met een geschikte shampoo voor krullend haar, was je het eerst nog even met je oude shampoo. Dit noemen ze een " Final Wash " ( de laatste keer dat je het nog even hardnekkig reinigt en alle troep er goed uit wast )

- Was 1 keer per week met een CG ( friendly ) shampoo

- Probeer hierbij vooral je hoofdhuid goed in te masseren. Wanneer je het uitspoelt komt de shampoo ook door de lengtes en punten heen, dus worden die ook gereinigd. 

- Spoel de shampoo heel goed uit.

- Knijp het hele natte uit het haar en voeg Leave- in conditioner toe aan het haar. Verdeel dit gelijkmatig in het haar en gebruik je vingers als een kam om het goed te verdelen zodat elk haartje word geraakt.

- Hang met je hoofd voorover en begin te scrunchen. (Dit mag op je was dag zeker 5 minuten, hierbij mag je een sopgeluid horen)

- Borstel je haar door en creeër " clumps"  door met een Denman Brush per passé het haar door te borstelen( begin onder in de nek )

- Ga weer met al je haar voorover en verdeel gel in het haar door het op beide handen te smeren en dan je haar tussen " praying hands " te laten glijden( zo komt de gel goed op elke haar)

- Scrunch het er weer in ( je mag wederom het sopgeluid horen)

- Kneed met een Hydrofiele doek het meeste vocht nog een keer uit het haar ( dit scheelt qua tijd wanneer je gaat föhnen )

- Blaas met je hoofd voor over op de lichtste en lauwe stand over je haar heen zonder het aan te raken, op deze manier wordt de buitenste laag van de gel hard.

- Hang je haar met de punten in de diffuser en breng het naar je hoofdhuid.

- Laat het echt elke keer een minuutje op verschillende plekken drogen, om zo veel mogelijk pluis te voorkomen

-Wanneer het droog is, is je haar hard en dit noemen ze een " Cast " 

- Als het helemaal droog is druppel je iets olie op je handen. En verdeel je dit over 2 handen

- Ga net als bij de gel weer met " Praying hands " ( platte handen op elkaar ) over het haar heen om de " Cast " ( het harde laagje ) eruit te halen.

- VOILAAAAAAA! mooie krullies 

 

TIPS!

- Voor extra volume ga je met je haar naar voren, zet je je vingertoppen op de hoofdhuid en begin je het haar los te schudden.

- Bij een sterke krultype kun je er ook nog voor kiezen om voor de gel een curlcreme te gebruiken, voor extra hold

- Er zijn verschillende stylings technieken, zo kun je bijvoorbeeld ook plukje voor plukje je haar om je vinger draaien, voor nog meer gedefinieerde krullen.

 

Welk type krul heb ik ?

Wat is een krultype?

Met een krultype wordt het soort krul bedoeld. Het gaat dus om de vorm, de manier waarop het haar opkrult. Er zijn allerlei verschillende krultypes. Deze zijn onderverdeeld in 4 categorieën. Type 1 is steil haar (dus eigenlijk geen ‘krul’type…), type 2 is wavy, type 3 is curly en type 4 is kroeshaar. 

 

Krultype bepalen

Ben jij benieuwd welk krultype jij hebt? Hieronder beschrijf ik hoe elk krultype er uit ziet. Neem een pluk haar en probeer goed naar de vorm te kijken. 

 

Verschillende krultypes

Je kunt natuurlijk ook een combinatie hebben van krultypes. Of door ‘slechte’ verzorging en styling momenteel een 2A krul hebben, terwijl je natuurlijke krultype 3A is. 

 

Krultype 1

Type 1 is steil haar. Het is vaak mogelijk om van bijvoorbeeld 2a naar 2c of 3a te gaan, maar het is niet mogelijk om van type 1 naar type 2 te gaan. Dit komt omdat de haarstructuur van type 1 anders is dan dat van krullend haar. 1 blijft dan ook altijd 1 en dus steil. 

Type 2 lijkt hier heel erg op, het kan vaak ook heel steil lijken. Dit is ook te zien op de tekening. Maar zodra je het nat maakt of bepaalde producten gebruikt, zal er een lichte slag komen waaraan je het toch kunt herkennen als krullend haar. 

 

Krultype 2

De meeste mensen met type 2 hebben niet altijd door dat ze krullen hebben. Ze denken steil haar te hebben, totdat ze gaan experimenteren met de CG methode. Krultype 2 is golvend. Het haar ligt redelijk plat en recht aan de wortels en valt dicht langs het gezicht. De krullen zijn redelijk los en groot en zijn ‘S’ vormig. 

 

2A - licht golvend  

Dit krultype heeft alleen een lichte slag. Je kunt 2A krullen vaak ook vrij makkelijk steil maken. Dit haar heeft een fijne en losjes warrige textuur. Het haar is bijna recht maar heeft toch een licht golvende structuur.  

 

2B – golvend

Type 2B is al wat sterker golvend dan 2A. Wel valt het nog steeds vrij recht. Vanaf de middenlengtes tot de punten heeft dit krultype een grove slag.  

 

2C – ‘S’ vormig 

Dit krultype begint vaak al vanaf de wortel met een sterke slag. Het is een goed gedefinieerde S vormige krul. Sommige plukken kunnen wat steiler zijn maar er kunnen ook juist een aantal sterk gekrulde 3A krullen tussen zitten. 

Krultype 3

Bij krultype 3 is er geen twijfel over mogelijk; jij hebt krullend haar! Krultype 3 heeft sterk gedefinieerde en veerkrachtige krullen. De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen. 

 

3A - grove krul

Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.  

 

3B - grote spiraalkrullen

Krultype 3B heeft sterk gedefinieerde krullen. Ze zijn spiraalvormig en wat strakker en sterker dan 3A. 

 

3C - kleine spiraalkrullen 

Type 3C heeft kleine, strakke spiraalvormige krullen. Ze zijn sterk gedefinieerd en veerkrachtig. 3C krullen worden ook wel omgeschreven als kurkentrekker krullen. Ze kunnen soms krimpen en er korter uitzien dan dat je haar daadwerkelijk is. 

 


Krultype 4

Krultype 4 heeft strakke, dichte krullen. Ze kunnen ook behoorlijk inkrimpen en dus veel korter zijn dan dat je haar in werkelijkheid is (soms heeft het maar 75% van de echte lengte). Type 4 krullen hebben meestal een strak ‘S’ of ‘Z’ patroon. En vaak heb je méga veel krullen! 

 

4A - kroeshaar met losse krul

Deze krullen zijn veerkrachtig en fijn gestructureerd. Het zijn redelijk strakke, spiraalvormige krullen met een ‘S’ patroon maar ze zijn wat losser dan 4B krullen. 

 

4B - kroeshaar met dichte krul

4B krullen hebben vaak een scherp ‘Z’ vormig patroon. Ze zijn vrij klein en strak en hebben soms weinig definitie. 

 

4C – kroeshaar met zeer kleine krullen 

4C heeft nóg kleinere krullen. Deze krullen zijn vaak zo dicht, dat je ze bijna niet kunt onderscheiden. Ook is krultype 4C nog wat meer vatbaar om te krimpen. 

 

Hoe verzorg en style ik mijn krultype?

Oké je weet nu je krultype, maar wat nu? Het kan handig zijn om je verzorging en styling aan te passen aan je krultype. Zo heeft krultype 4 vaak extra hydratie nodig en kan krultype 2 snel uitzakken.

 

2 A/B/C

Ik raad je aan om niet te veel producten tegelijk te gebruiken en ervoor te zorgen dat de producten niet te zwaar zijn van substantie. Jouw haar heeft namelijk al snel de neiging om uit te zakken. Gebruik dus ook een stylingproduct met een goede hold. Een mousse is fijn als je slag hebt. Heb je wat meer krul, dus type 2C, dan zou je een gel kunnen gebruiken.  

Daarnaast zou je een Denman borstel kunnen proberen om de krul wat meer te stimuleren. Dit kan ook helpen voor wat meer volume, net als ‘Root Clipping’.

 

3 A/B/C

Je hoeft niet per se lichte producten te gebruiken, maar gebruik liever niet te zware producten. Probeer veel uit om te kijken wat bij jou werkt. Gebruik een gel als stylingproduct en zo nodig een leave-in voor extra hydratie en verzorging.

4 A/B/C

Jij kunt prima wat zwaardere producten gebruiken, zoals een cream of een custard. Gebruik vooral ook sterk verzorgende producten die goed hydrateren, want dat kan jouw haar wel gebruiken! Dit soort producten herken je aan de hoeveelheid oliën, butters en (goede) alcoholsoorten in de ingrediëntenlijst. Ik adviseer je om wekelijks een haarmasker te gebruiken.